Monday, September 7, 2009

Obala Jecaja


Baš kao što su i obećali, Frogsterovci su u avgustu otvorili novu zonu pod imenom Weeping Coast. Istina je da su čekali bukvalno do samog kraja, tačnije po poslednjeg utorka u avgustu (utorak je inače maintenance day, kada se serveri gase i kada se obično implementira i poneki patch), ali na kraju je sve ispalo vrlo dobro jer je samo jedan od preko 200 questova bagovan. Level cap je podignut na 52, te je svakom ozbiljnijem igraču potrebno 5-6 dana da bi dostigao 52/52, naravno bez resetovanja dejlija pomoću dijamanata. No i pored otvaranja nove zone, ovaj patch je doneo jednu mnogo bolju stvar a to je konačno raskrštavanje sa memory leak problemom koji je zadavao muke igračima već duže od mesec dana. Naime igra bi redovno pucala nakon teleporta između zona jer bi jednostavno „pojela“ i preko 1.5 GB memorije. Najsmešnije od svega je bilo objašnjenje developera u kom su igrači zamoljeni da se strpe i smanje detalje u igri na minimum kako bi eventualno proredili pucanje igre.
Otvorena je i nova
6 man instanca – Heart of the Ocean iako je namenjena za 55. nivo koji bi trebalo da dođe zajedno sa drugim poglavljem igre sredinom septembra. Ima 5 bosseva koji su od 56-58 nivoa, a svi boss dropovi su za 55. nivo tako da se za sada mogu koristiti samo statsi sa njih. Na Macantacht serveru još niko nije uspeo da očisti celu instancu, četvrti i peti boss su još uvek nepremostivi za jače gilde na serveru, pa i za Balkaniju. Na nemačkim serverima su pre neki dan uspešno savladali i poslednjeg bossa u instanci – Mehduzzu.Druga zanimljivost je open world instanca Varanas Nightmare u kojoj se može naći do 150 ljudi i koja ustvari predstavlja konačni obračun sa Demon Lordom, glavnim bajom iz prvog poglavlja igre. Koliko znam, još uvek niko nije pokušao da proba sa organizovanjem raida, jer su i sami mobovi preteški – imaju po 750k HP-a.
Naravno da ima mesta i za pokude, a tu pre svega mislim na glupe i neinspirativne
questove (naravno ne treba očekivati Baldur`s Gate, ali 50 % njih se sastoje u prenošenju predmeta do NPC-a koji je na 10 sekundi od quest givera). Dalje, nagrade u questovima su statovi 10. nivoa, koji su do pre desetak dana koštali po 3-4 miliona na AH, da bi se sad njihova cena srozala na jedva 200-300k po komadu. Deljenje ovako dobrih statova šakom i kapom samo znači da će se u skorije vreme pojaviti ogroman broj noobova sa koliko-toliko kvalitetnom opremom koju su sastavili samo pomoću nagrada u questovima i koji bukvalno nisu ni ušli u neku od instanci.
No daleko veći problem se javio većem broju igrača koji su naprasno ostali bez svoje opreme.
Frogster je ubrzo reagovao i zamenio nestalu opremu, ali problem je što je nestala oprema bila high durability (daje dodatnih 20% na sve statse) i potpuno transmutovana sa najjačim žutim statsima, dok je igračima vraćena čista, random dura oprema. Kako su neki od njih na opremu uložili i više stotina evra, određen broj igrača je jednostavno napustio igru do daljenjeg, a pominju se i neke tužbe protiv RuneWakera i Frogstera.
Nama ostaje da sačekamo 15. septembar kada izlazi 2.
chapter: The Elven Prophecy, koji bi trebalo da donese još dve nove zone – Savage Lands i Volcania, kao i dizanje level capa na 55.