Monday, April 28, 2008

Kolonizacija





Sid Meier i Brian Raynolds. The Golden Duo:) Svojevremeno sam mislio da od Civilizationa nema bolje igre, ali otkada sam te 1994. pročitao opis igre Colonization u svom omiljenom časopisu jednostavno sam morao da je imam. Glavna prepreka je što sam u to vreme još uvek bio za džojstikom C64-ke, tako da se tih 7-8 meseci čekanja na Amigu oteglo kao čitava večnost. Pokušao sam drugara da nagovorim da igramo na njegovom PC-ju ali bez uspeha. I kada se u proleće 1995. godine Amiga konačno skrasila u mojoj sobi, u prvoj porudžbini igara od Amiga Forta iz Novog Sada počasno prvo mesto je zauzeo Colonization. Tri diskete čiste magije. Ostalo je istorija...Definitivno igra uz koju sam proveo najviše vremena i koju mogu da igram i dan danas, posle 14 godina, sa istim entuzijazmom kao i prvog dana.

Col je potezna strategija i mnogi bi rekli da dosta liči na svog starijeg brata – Civ. Ne bih baš u potpunosti mogao da se složim sa tom konstatacijom, jer pored sličnog interfejsa i onog „ejšn“ na kraju imena ove igre se veoma razlikuju. Colonization pokriva daleko uži period istorije – kolonozaciju Novog Sveta od Kolumbovog otkrića Amerike 1492. godine pa do kasnog XVIII veka. Četiri kolonijalne sile su prisutne u Novom Svetu: Engleska, Francuska, Španija i Holandija, a konačni cilj vam je otcepljenje od matice i osnivanje samostalne države. Prvi korak ka ostamostaljenju jeste ekonomska stabilnost države. U ovome se i ogleda osnovna razlika između dve igre – Civ je više strategija u pravom smislu reči, dok je Col više upravljačka simulacija. U prilog tome ide i činjenica da postoje svega tri tipa vojnih jedinica u igri: pešadija, konjica (Dragoons) i artiljerija. Naravno tu je i mornarica u vidu šest tipova brodova (po tri tipa za trgovačku i ratnu flotilu). Sve ostale „jedinice“ ustvari su kolonisti različitih zanimanja: farmeri, drvoseče, stolari, rudari, tkači i mnogi drugi koji dolaze u Novi Svet u potrazi za srećom i boljim životom. Početkom igre ćete itekako biti zavisni od matice, jer dok ne razvijete prerađivačku industriju u kolonijama osuđeni ste da u Evropi prodajete sirovine (veliki deo prihoda uzimaće i kralj na ime poreza) i kupujete gotove proizvode. Kada ekonomski ojačate, napravite industriju, carinu i brodogradilišta, Evropa vam više i neće biti potrebna. Ključ za uspeh na polju ekonomije je kvalitetan mikromenadžment vaših kolonija i maksimalno iskorištavanje prirodnih resursa koje nudi Novi Svet.



Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Još je samo jedan preduslov potreban za otcepljenje. Potrebno je imati preko 50% Sons of Liberty tj. separatistički opredeljenih kolonista. Poželjno je da ovaj procenat bude što veći, jer ćete u protivnom imati velikih problema sa torijevskim pobunjenicima tokom rata za nezavisnost. Procenat „sinova slobode“ direktno zavisi od produkcije Liberty Bellsa. Ekvivalent svetskim čudima u Civ-u ovde je Kontinentalni Kongres. Kada vaši političati sakupe određeni broj Liberty Bellsa imaćete priliku da nekog od poznatih ličnosti tog doba uvrstite u Kongres. Neki od kongersmena donose vrlo primamljive bonuse koji veoma olakšavaju igranje.

I druge evropske sile imaju teritorijalnih aspiracija u Novom Svetu, tako da se može desiti da zaratite sa njima. Ipak kada jednom čika sa novčanice od 100 dolara stupi u Kongres, Evropske sile će vam jesti iz ruke i uvek prihvatati mirovne sporazume koje im predložite. Pored vas i drugih Evropljana, američki kontinet naseljen je mnogim domorodačkim plemenima. U vojnom smislu oni takođe ne predstavljaju veću pretnju (samo pazite da se ne domognu konja i musketa), a početkom igre im se zaista skupo mogu prodati đinđuve koje dovlačite iz Evrope, ali i rum i cigare. Dva najznačajnija plemena su Inke i Asteci zato što se razaranjem njihovih gradova dobijaju Tresure Trainovi sa velikim količinama zlata. Za njihov transport u Evropu biće vam potrebna galija, pa je bolje obezbediti jednu pre osvajačih pohoda.

Jedini pravi rat u koji ćete biti prinuđeni da uđete jeste rat za nezavisnost. Kralj neće mirno posmatrati vaš separatni akt, već na vas poslati kaznenu ekspediciju. Ovaj rat predstavljaće konačni test snage i izdržljivosti vaše vojske i ekonomije i daće odgovor na pitanje da li vaša nacija zaista zaslužuje nezavisnost.


Ovo je samo kratak opis dela onoga što Colonization nudi. Žalosno je što nastavak ove igre nikada neće biti planiran pre svega zbog osetljivog perioda američke istorije koji igra obrađuje, tačnije genocida izvršenog nad domorodačkim stanovništvom i uloge robova u usponu Novog Sveta (čije postojanje je izostavljeno u igri). No, grupa zaljubljenika u igru je uradila freeware rimejk Colonizationa sa poboljšanom grafikom pod nazivom FreeCol. Ukoliko ste gadljivi na grafiku od pre skoro 15 godina, možda će vam ova igra pomoći da shvatite koliko ste propustili ne igrajući jedan ovakav biser u svetu igara.

Svojevremeno sam na Amigi uradio prevod celokupne igre na srpski jezik, a nešto slično planiram da uradim i za PC verziju, ukoliko budem imao slobodnog vremena.

No comments: