Sunday, February 8, 2009

Port Royale

Nastavljamo sa serijom opisa igara piratske tematike. U ovom postu na tapetu je Port Royale, upravljačka simulacija koja se ipak malo više fokusira na izgradnju vaše male trgovačke imperije nego na borbu sa piratima.
Nemački Ascaron je svima vrlo dobro poznat po svom Patrician serijalu trgovačkih simulacija smeštenih u srednjevekovnu Evropu i doba Hanseatske lige, a i svom manje-više uspešnom izletu u RPG vode sa, sada već serijalom, Sacred. Okrenimo časovnik 2-3 veka unapred, hladno okruženje Severnog mora zamenimo sa toplim Karibima i naći ćemo se u igri Port Royale.
Dakle, preselili smo se u XVI i XVII vek u Karipski arhipelag, u vreme kada su pirati predstavljali najgoru noćnu moru kapetana svakog broda. Na početku igre vas očekuje standardna procedura koja se sastoji u izboru vremenskog perioda u kome će se odvijati vaša avantura, izboru nacionalnosti (Englez, Španac, Francuz ili Holanđanin), matičnog grada i vaše specijalnosti (ovoga puta birate između trgovine i borbe). Ostaje još samo da se odlučite da li ćete započeti sa više novca na računu ili sa prostranijim brodom i igra može da počne.
Na početku imate samo jedan brod, nešto novca i jedno skladište u izabranoj luci. Prvi cilj je steći što veću sumu novca, a ovde se to najlakše postiže trgovinom. Klikom na bilo koji grad na velikoj mapi ili klikom na bunar ukoliko se već nalazite u gradu dobićete podatke o stanovništvu, raspoloženju gradskih vlasti prema vama i vrstama robe koje se proizvode u tom gradu. Od građevina u gradu za sada vam je svakako najvažnija pijaca jer se na njoj odvija trgovanje. Pored cene, videćete i dostupnu količinu robe, a važi pravilo da što manje robe ima to je ona traženija, a samim tim i skuplja. Kupljenu robu možete prebaciti direktno na brod ili u skladište, naravno ako ga posedujete u dotičnom gradu. Od značaja je svakako i brodogradilište u kome možete kupiti nove brodove (samo u većim gradovima) ili popravljati oštećenja. U većim gradovima se nalaze i guvernerske kuće u kojima od guvernera (logično, zar ne) možete dobiti različite misije (prevoz važnih dokumenata ili robe, hvatanje poznatog pirata, snabdevanje gradova određenom robom), a možda će vam i ponuditi ruku svoje kćeri. Sve misije su vremenski ograničene i eventualni neuspeh će vam malo usporiti napredovanje ka višem činu, te neko vreme nećete dobijati misije od guvernera. U ostalim gradovima možete posetiti gradske kuće (preteča opštine) u kojima možete uložiti novac u banku ili podići kredit (uz nisku kamatu, vezanu za švajcarski franak), kupiti građevinsku dozvolu ili jednostavno investirati u odbranu grada kupovinom topova i plaćanjem vojnika. Ovo poslednje se može veoma isplatiti jer podižete svoj rejting, a istovremeno štitite svoju imovinu od piratskih napada. A kakav bi to karipski gradić bio da nema svoju krčmu „Kod šepavog gusara“? U birtijama se možete kockati, unajmiti kapetana za brod, dobiti misije od pojedinaca ili neke važne informacije, poput mapa sa blagom. Naposletku, svaki grad ima i crkvu, u kojoj možete blagosiljati brod (za određenu sumu naravno, pa ni good ol` God ne radi za džabe) kako bi posada bila zadovoljna ili dati dobrovoljni prilog radi već pomenutog dizanja rejtinga.
Zanimljivo je da s` početka nemate ucrtan nijedan grad na karti, već ih sve morate sami pronaći (na disku sa igrom se nalazi i mapa u .pdf formatu koju možete u svakom trenutku konsultovati u vezi položaja gradova). Putovanja od grada do grada znaju da potraju, ali se mogu ubrzati. Dok ne steknete znatniju količinu zlata osuđeni ste na kupovinu/prodaju robe po gradovima, da bi kasnije mogli i da podižete građevine za proizvodnju robe, nova skladišta, smeštaj za vaše radnike ili bolnice, čija je jedina svrha veličanje vašeg lika u očima proste raje. Obratite pažnju da je za proizvodnju nekih vrsta robe potrebna određena količina neke druge robe (tako je recimo, za proizvodnju ribe potrebna so, a za proizvodnju soli je potrebno drvo). Deo igre oko trgovine će vam najverovatnije brzo dosaditi, ali postoji mogućnost pravljenja automatskih trgovačkih ruta koje će vam umnogome olakšati posao.


Tokom putešestvija po Karibima sretaćete različite brodove, od običnih trgovaca koji će samo gledati svoja posla, do krvoločnih pirata koji će bezglavo jurišati na vaše brodove i njihov tovar. Svaki brod možete presresti (ukoliko uspete da ga stignete) i eventualno napasti. Ukoliko krenete da napadate brodove vaše nacije ili nacija sa kojima niste u ratu, ubrzo ćete postati persona non grata u svom matičnom gradu. Takođe nije moguće uplovljavati u luke nacija sa kojima ste „na nož“, ali je uvek moguće ušunjati se radi brze posete krčmi. Borba brodova se odvija na posebnom ekranu. U svakom trenutku igru možete pauzirati, na miru izdati naređenja vašim brodovima, a potom nastaviti bitku. Jačina nekog broda se pre svega ogleda u broju topova, koji mogu upotrebljavati tri tipa đuladi: za uništavanje trupa, jedara ili posade. Za razliku od konkurencije, ovde u borbi učestvuju svi brodovi koji se nalaze u eskadri koja napada. Iako možete direktno upravljati samo jednim brodom, ostalima lako izdajete naređenja u kom pravcu da plove, kakvu municiju da koriste i koliku distancu da drže u odnosu na protivničko brodovlje. Kada neprijateljski brod „smekšate“ topovskim salvama sa distance, potrebno je približiti se i ukrcati se na njega i savladati preostalu posadu da bi brod postao vaš. Pljačkanje brodova i njihovo zauzimanje je vrlo unosan posao, te bi bilo poželjno da u vašoj floti imate bar jednu eskadru koja se bavi isključivo tim poslom.
Trgovinom, borbama i uspešnim završavanjem misija stičete iskustvo pomoću koga zavređujete činove. Sa svakim unapređenjem otkriće vam se nova informacija u vezi vaše davno izgubljene sestre, a potraga za njom i čini okosnicu radnje u igri.
Port Royale poseduje lepu 2D grafiku kombinovanu sa trodimenzionalnim modelima brodova. Zvuk i muzička podloga su zadovoljavajući, ali ipak siromašni, tako da posle izvesnog vremena dosade. Igra jeste zabavna, ali potrebno je dosta vremena uložiti u nju da biste postigli nekakav vidljiv napredak, tako da je preporučujem samo zaljubljenicima u žanr, a ostalim savetujem da quick fix zabave potraže na drugom mestu.

No comments: