Monday, June 29, 2009

Roswell, WinUAE i ostale belosvetske zavere

Htedoh da na ovom blogu napišem nešto o dogodovštinama našeg omiljenog servisera računara i vlasnika prevodilačke agencije iz Zvornika, ali vidim da me je Nikola pretekao i to još pre nekoliko dana. Elem, postoji još zapisa koje većina verovatno nije uspela da vidi, a koji su po meni možda i više zabrinjavajući nego dotično upozorenje "Svetu Kompjutera". Poruka je citirana u celosti (italik slova), naravno uz izostavljanje ličnih imena...

E sad cu ja lepo da vam kazem svoje cenjeno misljenje o ovde prilozenom Amiginom emulatoru (ako je to uopste ikakav i emulator, posto PDF uputstvo ne moze da se otvori u STANDARDNOM AdobeAcrobatReaderu V4.0, a EXE fajl od "emulatora" prvo trazi Windows XP (nece "ni da cuje" da se pokrene na Win98), a kada se pokrene na WinXP, onda se "zali" da mu fali d3d9.dll (???) i da, zaboga, zbog toga ne moze da "nastavi sa radom")

Za neupucene: OVO JE KLASICNO PONASANJE RACUNARSKIH VIRUSA!!!

Na ovom forumu je vec bilo slucajeva da su posetioci ostavljali EXE fajlove uz raznorazna obrazlozenja kako su, toboze, navedeni EXE fajlovi "korisni" jer omogucavaju ovo ili pak omogucavaju "ono", a Norton AntiVirus, koji se tako bezdusno i kolektivno PLJUJE po ovom forumu - za iste, gore navedene EXE fajlove prijavljuje sasvim jasno i koncizno da je u pitanju VIRUS!
S tim u vezi ja SUMNJAM da je OVDE ovaj Amigin emulator za PC u stvari ikakav emulator, ko zna kakav je ovo program, koji nece da se nikako pokrene na racunaru:

Maticna ploca: GygaByte,
CPU: Cirixstead 266Mhz
RAM: SDRAM, 2 modula po 64MB, 128MB total
HDD: 20GB, 2 particije, Multiboot
Grafika: Nvidia Diamond Viper 16MB
Floppy, CD RW, Audio (SoundBlaster16 AWE)
OS: Win98/WinXP (MultiBoot), (WinXP = SP1)
Ostalo: RealTec LAN, Norton System Works2000 / Norton PREMIERE registered, in FullTimeAutoProtect mode

Napominjem da je gore navedena konfiguracija VISE NEGO ZADOVOLJAVAJUCA za SVE MOJE POTREBE i da stoga smatram istu kao PROSEK, i NECU da KUPUJEM "JACU" samo da bi mogao da se "IGRAM NA NJOJ"!!!
Ovde navedeni toboze-emulator Amige niti je mogao da se pokrene na mojoj konfiguraciji (ni na Win98 ni na WinXP-u), niti je imao ikakav zdravorazuman install.
S tim u vezi, a sa osvrtom na istorijat sumnjivosti EXE (i drugih vrsta) attachmenta koji se mogu naci "za preuzimanje" sa OVOG foruma, ja izrazavam JAVNO CUDJENJE zbog cega administracija Vaseg foruma dozvoljava, tolerise, i jednom recju - zasto ne uklanja ovakve i slicne attachmente?!

Pazi bre, sam PDF je sumnjiv!?!
Jedina sreca u nesreci je to sto, preuzimanjem i pokusavanjem instalacije ovog EXE fajla, koliko bar mogu da vidim, nisam naneo nikakvu stetu svom racunaru (to bi kao trebalo da mi bude uteha?)
Pitam se da li je iko drugi uspeo da otvori, u svom PDF citacu - prilozeni PDF ("uputstvo na srpskom jeziku")?
I ako nije - onda zasto je cutao? Zasto nije rekao da ovde "smrdi guma"?!

Kakav to emulator STAROG racunara, kao sto je to bila AMIGA - TRAZI PC Pentium IV?!
Koliko ja znam - Amiga je bila na svega nekoliko megaherca (CPU)
Sadasnji savremeni racunari, pa cak i konfiguracija koju sam ja ovde naveo, bi trebali da "lete" emulirajuci Amigin stari kompjutercic!!!

Cisto poredjenja radi, razmotrite Euphoric!
Euphoric je PC emulator Oric Atmos / Oric Nova racunara sa 64KB ram memorije i procesorom na 1Mhz.
Euphoric kao emulator radi (najniza PC platforma) na 386 racunarima sa monohromnim grafickim karticama, a sto se "najvise" racunarske konfiguracije tice - koliko ja znam - nema limita!
Ili, jednostavnije receno, Euphoric ce emulirati Oric racunar na apsolutno bilo kakvom racunaru, IZUZEV 286 i NIZE OD!!!
Euphoric dolazi uz UREDAN Windows installer, koji kaze sta ce uraditi, saceka da korisnik klikne "Next", potom uradi to sto je rekao da ce uraditi (unzipuje fajlove), i omoguci ucitavanje virtuelnih kaseta od Oric Nove na dvoklik misa u Windowsu.
Euphoric dolazi uz DEBELU dokumentaciju na 4 strana jezika, PDF, WORD i PLAIN TEXT - sve prilozeno lepo i uredno!
Euphoricov Installer NIKAD nece reci nesto poput: "Vas sistem je zastareo", ili "A required DLL was not found".

A ovde, ovaj prilozeni, NAVODNO Amigin "emulator" nece ni da se pokrene na JAKOJ Pentium-II masini!
Sta ja to trebam da imam da se "igram" Amige; KREJ-kompjuter mozda?!?
Ili - sta bi to onda trebalo da se ima u kuci od racunara da se emulira ENIAC?
EINAC se moze emulirati na obicnom DIGITRONU posto nije ni bio nista drugo nego DIGITRON na TRI SPRATA!

Jos jedanput - izrazavam javno cudjenje prema ovde prilozenom toboze-Amiginom emulatoru, kao i cudljivoscu upravljacke politike ovog foruma, koja isto to dozvoljava (a - s druge strane - Norton OBAVEZNO mora da PLJUJE u svim postovima AntiVirusne zastite)!?!

Vasi komentari na ovo mi nisu potrebni.
Necu ih citati niti "nadgledati" ovaj post - nikad vise!

Prosto mi je žao kada ovako vidim čoveka koji jednostavno smatra da je posisao svu pamet ovog sveta, te u slučaju kada naleti na nešto ne razume i ne može da se izbori sa tim, poseže za sindromom "kiselog grožđa". On proglašava ultimativni emulator Amiga familije računara na PC-u virusom samo zato što ne uspeva da ga pokrene na, možda i najvećem failu Micro$ofta, Windowsu 98. Štaviše u svoju teoriju zavere upliće i autora uputstva na srpskom jeziku jer, zaboga taj .pdf se ne može otvoriti na Acrobat Readeru 4.0! Da, da on je sigurno u dosluhu sa Tony Willenom, čiji su planovi o svetskoj dominaciji pomoću virusa inftriranog u .exe fajl emulatora upravo raskrinkani. Žalosno je što taj čovek nije jednostavno pročitao readme fajl koji dolazi u kompletu sa emulatorom pre nego što je u svojoj glavi iskonstruisao gorepomenutu gomilu nebuloza. Tada bi verovatno primetio pasus u kome je jasno naglašeno sledeće:

WinUAE 1.4.6 (02.02.2008)
=========================

1.4.6 will be the last version that runs on Windows 98/ME. Following versions will require Windows 2000 or newer.

Ovo pisanije nije namenjeno da bi se ismevao dotični gospodin, namenjen je svima onima koji misle da su najpametniji na svetu i da ako oni ne znaju kako da reše problem, smatraju da ga niko drugi ne može rešiti. Nije sramota ne znati, nije sramota gvirnuti u uputstvo (what the hell pa to mu j i osnovna namena), nije sramota pitati nekoga za pomoć ukoliko nešto ne umete sami da odradite. Sramota je, tačnije tragično je, pretvoriti se u tako svojeglavog čoveka koji drži pola foruma na ignore listi jer su se bednici drznuli da mu protivreče.

BTW nije vam potreban superkompjuter da biste pokrenuli WinUAE, dovoljna je i Pentium dvojka, sa 128 MB RAM-a na kojoj se nekako vrti Windows XP. Jedini problem a koji sam naišao koristeći ovu konfiguraciju za emulaciju jeste isprekidan zvuk, što se možda može pripisati i tajvanskoj zvučnoj kartici šnj kvaliteta ukombinovanoj sa ništa manje kvalitetnom Soyo matičnom pločom.

No comments: