Sunday, July 26, 2009

The Truth is Out There

xfileslogo.gif


Zahvaljući Mladenovoj intervenciji od pre nekih mesec-dva, na sajt Adventure Legends postavljeni su ispravni .iso imidži 6. i 7. diska igre X Files. U pitanju je interaktivni film u izdanju Fox Interactive-a izašao u jeku popularnosti ove SF serije, tamo negde tokom 1998. godine. Nažalost, igra je prošla prilično nezapaženo, pre svega zbog lošeg tajminga - avanture, a posebno podžanr interaktivnih filmova, tada jednostavno više nisu bile mainstream. Da je u pitanju bio shooter u kome agent Fox Mulder napucava talase VI-a (kao u jednoj od epizoda serije), ne sumnjam da bi uz solidne performanse igra bila pun pogodak. Nebitno, sve je to već ancient history...
Za sve one koji se već lože da će svojim mišem moći upravljati dvojcem Mulder - Scully sledi hladan tuš - u ulozi ste običnog FBI prašinara kome u ruke pada zadatak da pronađe duo iz serije, kojima se gubi svaki trag.
Radnja igre odvija se na tlu američke savezne države Washington kada Assistant Director Walter Skinner dolazi u tamošnju ispostavu kako bi dobio pomoć u pronalaženju dvoje nestalih agenata. Zadatak pada u ruke mladom agentu Craig Willimoreu, tj. vama.

mulderscully.jpgIzvođenje je standardno kao i u gotovo svim interaktivnim filmovima. Kretanje po statičnim digitalizovanim scenama obavlja se kliktanjem u uglove ekrana, dok su dijalozi u potpunosti digitalizovani kao i međuanimacije sa živim glumcima (u igri "glumi" većina važnijih likova iz serije) kojih u igri ima ukupno oko 6 časova. Do informacija od važnosti za napredak u igri dolazite dijalozima sa likovima, detaljnim pregledom scena (kursor će se promeniti kada njime pređete preko tzv. hot spota), ali i preko vašeg Apple PDA uređaja (pomoću koga se vrši i kretanje između lokacija). Kako bi agent Willimore što više sličio Foxu, tokom istrage će mu se pridružiti šarmantna koleginica iz policije Mary Astadourian. Između njih dvoje postoji jaka latentna privlačnost, nalik onoj između FBI agenata koja se provlači kroz celu seriju. Igra nije preterano teška i lagano je gustiram, posvetim joj maksimum sat vremena na nekih 4-5 dana. Naravno, kao glavne mane ostaju relativno kratke uloge glavnih protagonista serije na šta i sam naziv igre implicira, ali je Fox Interactive očigledno balansirao sa budžetom te se glavne face pojavljuju tek toliko da se kaže da su tu.
Kako je igra izdata već daleke 1998. godine nameće se pitanje kompatibilnosti sa modernijim operativnim sistemima. Instalacije igre na XP-u će proteći skoro bez ikakvih problema, uz obavezan klik na ignore kada vas igra obavesti da na disku nema dovoljno mesta za instalaciju. Kako igra dolazi na čak 9 CD-ova preporučio bih vam da odaberete full instalaciju što će vas sačuvati od bespotrebnog žongliranja sa diskovima. Filmovi u igri se puštaju u Apple-ovom QuickTime plejeru i on predstavlja najveći izvor muka tokom igranja. Uz igru se instalira verzija 3 ovog plejera koja jednostavno neće da radi pod Win XP-om. Ukoliko na svom računaru imate najnoviju verziju QuickTime plejera opet će nastati problem jer će sada igra odbijati da radi sa njim (česta pucanja igre prilikom pokretanja animacija). Kao rešenje ove peripetije preporučujem da negde na netu pronađete i instalirate verziju 4 ovog plejera koja bi trebalo da zadovolji i zahteve igre i zahteve operativnog sistema. Takođe, ne zaboravite da na XFiles.exe fajlu postavite compatibility mode na Windows 95.
Obavezno nabavite igru, krenite u avanturu i ne zaboravite - Trust no one!

No comments: