Wednesday, July 16, 2008

Bavite se sportom, recite NE Falloutu 3




Verovatno su sličnu poruku na umu imali i australijski cenzori kada su Fallout 3 žigosali pečatom na kome je velikim crvenim slovima ispisano denied. Da, i pre nego što se pojavila, igra je okarakterisana kao štetna po australijsku mladež zbog prekomerne upotrebe narkotika u njoj. Kako je njihovom rejting sistemu najviša stepenica 15+, tj. ne postoji nekakva 18+ ili M rated kategorija, igra je tako proglašena nepodobnom u Australiji i neće se moći naći na rafovima tamošnjih prodavnica.

Većina igračke populacije trenutno nema previše informacija o samoj igri, pa ni o načinu i zastupljenosti upotrebe droge, ali i pored toga smatram da je ovakva odluka previše spartanska. Upotreba narkotika u igrama, kao i njihovo spominjanje, nisu uopšte novost u svetu igara. Hell, pa i u Falloutu 2 smo pre deset godina imali iste te Stimpackove, različite prirodne halucinogene, feat koji omogućava jače dejstvo pomenutih narkotika, ali i vašeg lika čini pravim addictom i slično. Pa još sam kao klinac u Eliti prevozio ilegalne narkotike i zarađivao milione kredita na račun toga što sam od humanoidnih guštera pravio narkomane...i nije mi bilo nimalo žao zbog toga, niti sam poželeo da nešto slično, samo u ovozemaljskim uslovima radim kada porastem. Budimo i malo relaniji – svi ti WWII shooteri imaju sistem obnavljanja energije preko madpackova. Šta mislite, šta se nalazi u tim kutijicama sa crvenim krstom. Par zavoja i stručak hajdučke trave i bokvice da zaustave krvarenje i ublaže bolove. A koja supstanca je u WWII korišćena kao ultimativni painkiller? Morfijum, jel` to beše isto neka droga, ne sećam se dobro. Hej, pa i u drugim Bethesdinim igrama se pominju narkotici: Elder Scrolls serijal ne mogu da zamislim bez scoome ili moon sugara koji kratkotrajno boostuju atribute vašeg lika, ili jedan obični cyrodillic brandy za opuštanje posle dobrog fajta. Drug and alcohol related topics! Let`s ban Oblivion and Morrowind too! No dobro, hajde da dodamo da su u ovim igrama narkotici svrstani u ilegalne supstance te će vas svemirska policija dobro oglobiti ako vas uhvate u švercu, dok ćete mesečev šećer moći prodati samo sumljivom tipu u mračnom ćošku, dok legalni trgovci neće hteti ni da pričaju sa vama dok imate to „đubre“ u inventaru. Fora sa tim „ilegalno“ ili „nezakonito“ teško bi se mogla primeniti na jedan post-apokaliptični milje u koji je smešten Fallout, jer u sveopštem haosu i anarhiji teško da postoji nekakva „društvena tvorevina“ koja bi mogla da donese i sprovodi svoju odluku o „zabranjenim supstancama“.

No, kako stvari trenutno stoje, Fallout neće biti odbačen samo od strane australijskih cenzora nego i od većeg dela igračke populacije, pogotovo pasioniranih Fallout igrača. Jer posle prvih trailera viđenih na ovogodišenjem E3 sajmu, mnogi su razočarani jer su njihove najgore noćne more potvrđene – Fallout nije ništa drugo do Oblivion with guns, igra koja po svemu više liči na kakav SF shooter iz trećeg lica, nego na nastavak jedne od najboljih RPG igara ikada.

Igra će izaći kada izađe, tek tada će se videti koliko je bacanje hejta na Bethesdu opravdano/neopravdano, a ja se iskreno nadam da drugi neće poći putem kojim je krenula Australija i proglasiti je nepodobnom pod izgovorom da kvari omladinu. Ali možda je ovim gestom „kengurima“ učinjena usluga, pa će tamošnji fanboyevi moći ponosno da tvrde da postoje samo DVA Fallouta. Only time will tell...and Bethesda!


No comments: