Monday, July 7, 2008

Đe si Diablo, sto godina...

U svetlu nedavnih Blizzardovih teasera oko izlaska trećeg nastavka Diabla i hypea koji u poslednjih 5-6 dana vlada igračkim delom interneta odlučih da preskočim igranje ekspanzije za Sacred i još jednom obrnem Diabla 2...slede moja razmišljanja od pre nekih četiri godine kada sam prvi put prešao ovu igru. Definitivno je konstruktivnije ponovo odigrati legendu, nego smarati po forumima kako će trojka biti shit, jer ima "dečju" grafiku kao WoW, i kako atmosfera ne izgleda dovoljno mračno...

Te već davne 2000. Diablo 2 je bio najiščekivanija igra godine. Nakon odličnog uspeha prvog Diabla, armija fanova bila je gladna novih avantura,a Blizzard je neprestano podgrevao atmosferu,odgađanjem datuma izlaska igre. Konačno u julu 2000. igra se pojavila na tržištu,a čekanje se defintivno isplatilo. Nepunih godinu dana kasnije izašla je ekspanzija Lord of Destruction, koja se nadovezuje na original i sa njim formira skladnu celinu,a donosi iz niz kvalitativnih izmena, pa ću stoga opisivati Diablo 2 sa instaliranim dodatkom LoD.

Diablo 2 je najbazičniji akcioni RPG (hack & slash), i to sa akcentom na akciju, uz neopravdano zanemarivanje RPG elemenata. Od RPG-a je ostalo sakupljanje experience poena ubijanjem protivnika i napredovanje lika kroz nivoe. Sa svakim teško stečenim nivoom (igra podrzava likove do 100-tog nivoa, mada sam prešao celu i stigao samo do tridesetog) dobijate nekoliko poena za rasporedjivanje u 4 kategorije: strenght, vitality, dexterity i energy. Sa svakim nivoom imate mogućnost izbora i jednog skilla (nove magije, specijalizacija za određeno oruzje, borbeni pokliči i sl.). Osnovna verzija igre nudi pet likova plus još dva lika koja dolaze uz ekspanziju. Ponuđeni likovi su: Barbarian, Necromancer, Amazon, Sorceress, Paladin, Assasin i Druid.


* Amazon - Amazonka *
Amazonka je vrlo dobro izbalansiran lik. Dobro koristi luk i strele, ali i koplja, tako da je vična i borbi prsa u prsa, ali i dalekometnom oružju.Od skillova ima dobre pasivne skillove, tj. one koji su stalno prisutni bez potrebe za njihovim pozivanjem i trošenjem mane. Inače njena najveća mana je upravo manjak mane(magijske energije) koju troši u obilatim količinama. Od specijalnih oružja tu su posebni lukovi koje samo ona može da koristi. Dobra stvar je što kada joj ponestane strela, moze da ih pravi na račun mane.


* Assassin - Ubica *
Nije tako dobro izbalanisrana kao Amazonka, ali ipak ima sposobnosti za borbu prsa u prsa, ali i za brobu sa distance korišćenjem različitih zamki, kojima onesprosobljuje neprijatelje. Ako se pravilno leveluje može postati vrlo moćan lik. Nažalost, borbeni skillovi su joj dosta slabi, tako da ćete se više oslanjati na posredniji pristup borbi tj. na postavljanje zamki. Katar, quhab i slična oružja su specifična samo za nju. Dobra stvar je što assassin automatski obija brave tako da nema potrebe za nošenjem ključeva.


* Necromancer - Nekromanser *
Nekromanser se u borbi fokusira na bacanje kletvi na neprijatelje i tako smanjuje njihove borbene sposobnosti, ali i na komandu nemrtvima. Svaki pali neprijatelj može postati član vaše male armije nemrtvih. Fizički je veoma slab i uopšte ga ne treba koristiti za frontalnu borbu, već pustiti nemrtve da se bore umesto njega. Mana mu je što su skillovi uglavnom ofanzivni, tj. manjka mu defanzivnih skillova kojima može poboljšati svoje karakteristike. Različiti štitovi u vidu glava (Unraveller Head, Demon Head i slično) su rezervisani samo za njega. Odlična je stvar kada prizovete Blood Golema jer se energija koju on skida boreci se sa protivnicima se prenosi na vaš lik.To znači da se borite i lečite u isto vreme. Cool!


* Barbarian - Varvarin *
Najsnažniji lik u igri koji se fokusira isključivo na borbu prsa u prsa gde jednostavno nema premca. Njegova sposobnost da nosi dva jednoručna oružja (po jedno u svakoj ruci) daje pregršt zanimljivih kombinacija. Ima odlične defanzivne skillove kojima može poboljšati svoje karakteristike. Najveća mana mu je što ne može da koristi dalekometna oružja. To znači da mora da priđe neprijatelju da bi ga napao, a to ponekad može biti rizično. Određene vrste šlemova su namenjene samo njemu. Ima odličan skill koji mu omogućava da češće pronalazi napitke na telima palih protivnika, što može biti veoma korisno.


* Paladin - Sveti ratnik *
Kao i varvarin, paladin je predodređen za borbu prsa u prsa, no slabiji je od varvarina. Nedostatak sirove snage paladin zamenjuje ofanzivnim i defanzivnim aurama koje boostujuHeraldic shield i sl). njegove karakteristike. Takođe poseduje i aure koje ga štite od vatre, leda ili munja. Glavna mana mu je ista kao kod varvarina, a to je nemogućnost korišćenja dalekometnog oružja. Od specijalnih, samo njemu namenjenih oružja i opreme može koristiti posebne štitove (
Heraldic shield i sl).


* Sorceress - Čarobnica *
Naravno čarobnica se oslanja u potpunosti na magiju, treba apsolutno izbegavati frontalnu borbu, a na višim nivoima ce postati toliko moćna da niko od protivnika neće uspeti ni da joj priđe. Ima odlične ofanzivne magije, a može i ubrzati regeneraciju mane. Uopšte nije pogodna za borbu prsa u prsa, pa je treba držati na distanci. Od specijalnog oružja može koristiti posebne štapove.


* Druid - Druid *
Druid gospodari prirodnim silama i može prizvati različite zveri da se bore na njegovoj strani. Dosta je sličan nekromanseru jer takođe može oformiti malu armiju koja ce se boriti umesto njega, mada je nešto slabiji po tom pitanju od nekromansera. Poseduje i zavidan magijski arsenal. Ali zato nije tako slab u frontalnoj borbi i možete ga poslati i direktno u borbu. Mana mu je što se ne može fokusirati samo na jedan način borbe, on je ustvari "majstor više zanata", a ima i slabe magijske napade sa distance. Specijalni šlemovi (Wolf Head) su specifični samo za njega. Ima odlićan skill polymorph koji ga privremeno može pretvoriti u vuka ili medveda.

Priča kreće sa završetkom događaja u prvom Diablu. Heroj koji je savladao Diabla, zarobivši ga u Soulstone, stavio je kamen sebi na grudi. Ipak bio je suviše slab da se odupre moćima Soulstonea, pa je progonjen demonima i morama krenuo na dugo putovanje ka istoku, ostavljajući pustoš za sobom...
Igra se sastoji iz četiri dela ili acta, plus još jedan act u Lord of Destruction. Prvi deo igre odvija se u okolini gradića Tristrama koji je uništen u prvoj igri. Lokalni manastir su zaposeli demoni, pa je na vama da ih isterate odatle. Svaki act se sastoji iz 6 questova, osim četvrtog koji ih ima samo tri. Dalje vas put vodi u pustinjski grad Lut Gholein gde treba pronaći skrivenu grobnicu velikog maga Tal Rashe, koji je u sebi zarobio dušu Diablovog brata Baala. Treći deo vas vodi preko mora u vlažne prašume oko grada Kurasta gde sledi obračun sa još jednim od Diablove braće - Mephistom. Četvrti deo se odvija u paklu i čeka vas završna borba sa samim Diablom. U petom delu šetaćete se ledenim predelima oko planine Areat sa namerom da sprečite Baala da nastavi tamo gde ste zaustavili njegovog starijeg brata.
Već sam rekao da LoD donosi mnoga unapređenja. Prvenstveno rezolucija je podignuta na 800x600 pa sve mnogo lepše izgleda. Uvedeno je još dosta različitih oružja i opreme kojih nije bilo u originalu (nove klase su elitna i prozračna oružja i oprema). Ranije su se mnogi žalili na inteligenciju (ustvari na manjak iste) najamnika koje ste mogli angažovati kao ispomoć, pa su oni prelako ginuli i nisu bili preterano upotrebljivi. Sada je to ispravljeno, a možete im dati i oružje, oklope, šlemove da bi bili jači i efikasniji. Kao i glavni lik i najamnici će napredovati kroz nivoe i postajati sve jači i jači. Od najamnika mozete angažovati varvarina (odličan za borbu prsa u prsa), amazonku (koristi luk i strele), pustinjskog ratnika (ima odlične defanzivne ili ofanzivne aure) i maga-ratnika (kombinuje magiju i frontalnu borbu).
Kvalitetni video zapisi između actova već su postali zaštitni znak Blizzarda. Ljudi su stvarno umetnici i na račun video materijala nema se šta reći. Pure poetry!
Ono što Diablo 2 nudi je konstantna akcija, krljanje sa hordama protivnika koji stalno nadiru ne dajući vam vremena za predah. Pre početka igranja upozorio bih vas da se pripremnite na bolove u kažiprstu desne ruke usled neprestanog kliktanja. Igra je veoma zarazna i stalno će vas terati napred, iako priće u questovima nisu nimalo zanimljive i tu su tek da nekako opravdaju svo to šetanje i makljanje sa protivnicima.

Najveća mana igre je krajnje debilan sistem za snimanje pozicije koji se primio i u mnogim kasnijim duhovnim naslednicima. Naime, postoji samo opcija "Save & Exit" koja snima samo predmete koje posedujete, ali ne snima i trenutnu lokaciju lika, već će vas uvek vratiti u najbliži grad. Znaći svaki put kada izađete iz igre svi montrumi koje ste prethodno poubijali ponovo će oživeti pa ih iznova morate vratiti među mrtve. Ovo strašno smara! Takođe ne sviđa mi se što ima vrlo malo mesta u stashu tj. mestu gde ostavljate predmete koji vam trenutno nisu potrebni. Što je još gluplje od nivoa vašeg lika zavisiće i količina novca koju mozete ostaviti u stashu. Ostatak morate nositi okolo sa sobom i izgubiti ga ako poginete.
Diablo 2 zajedno sa LoD predstavlja vanserijsku igru koja je ušla u legendu. Iako ne predstavlja remek delo RPG žanra poput Planescapea ili Baldur`s Gatea, njena jednostavna i pitka forma otvara vrata širem krugu korisnika od zagriženih uživalaca RPG igara.

No comments: