Sunday, July 6, 2008

Who wants to be a Playboy?




DVD sa ovom igrom je već više od godinu dana stajao negde na dnu moje gaming kutije...naleteh na njega slučajno pre 2-3 nedelje, nisam imao ništa pametnije da igram, pa rekoh da probam...
Kao prvo uopšte nisam ljubitelj Simsa, a Playboy: The Mansion je recimo neka slightly adult verzija istih. Dakle u ulozi ste Hjua Hefnera osnivača časopisa Playboy(pretpostavljam da već i vrapci znaju) i na vama je da svoju soft porn imperiju uzdignete do nebesa. Mesto dešavanja je notorna Playboy vila(kasnije se otključavaju i drugi delovi poput bazena, kluba i čuvene Playboy pećine ispod vodopada). Pošto ste vi gazda, tj. ništa ne radite potrebno je prvo zaposliti radnu snagu, u ovom slučaju novinare(zadužene za pisanje članaka i intervijuisanje poznatih), fotografe(zaduženi naravno za fotkanje i sastavljanje piktorijala), modele odnosno Playmates(one idu na duplerice, he, he) i zečice(šetkaju se po kući, zabavljaju goste, služe piće...). Da bi izdali svoj prvi broj časopisa(a i svaki sledeći) potrebno je da imate 5 stvari: članak, naslovnu stranu(fotografije neke poznate ličnosti), duplericu, esej(mora da ga napiše neki celebrity), piktorijal i intervju. Ocene pojedinih sadržaja kreću se od jedne do pet zvezdica a njihov prosek čini ukupnu ocenu kvaliteta izdanja. Pored kvaliteta na prodaju utiče i aktualnost tema u časopisu(uvek pre sastavljanja sadržaja časopisa pogledajte šta je aktuelno: teme o sportu, politici, modi, filmu i slično). Ubrzo ćete od svojih pomoćnika dobiti feedback: broj prodatih primeraka i broj zelenih novčanica koji je legao na vaš račun.
U igri postoje dva moda: Freeplay mod i Mission mod. U prvom modu sve se svodi na ozdavanje časopisa, socijalnu interakciju sa kremom društva i mlaćenje para, a drugi mod donosi čak dvanaest „brilijantno osmišljenih“ misija.
Second best thing u igri je organizovanje žurki. Možete pozvati do deset zvanica(ne zaboravite da pozovete vašeg novinara i fotografa za saletanje zvanica, a nisu na odmet ni jedna do dve zečice). Nakon izbora vremena održavanja žurke(dnevna, večernja) i propisa odevanja(formalno, casual, sportski, kupaći kostimi) zvanice će početi da pristižu. Kao dobar domaćin trudićete se da vam gosti budu što bolje raspoloženi pričajući sa njima, nudeći im piće(možete i da ih napijete), igrajući sa njima. U razgovoru sa zvanicama ćete provesti ubedljivo najviše vremena u igri, pa ću se mali više pozabaviti istim. Na raspolaganju su tri manira razgovora: prijateljski, poslovni i ljubavni(ovaj poslednji važi samo pri interakciji sa pripadnicama lepšeg pola). Ako vašem sagovorniku odgovara tema o kojoj pričate, odgovarajuća skala će početi da raste. Ukoliko forsirate prijateljske teme i doterate tu skalu skoro do maksimuma možete dotičnu personu pozvati u klub bliskih prijatelja(Inner Circle). Šta dobijate time što je neko postao vaš bliski prijatelj. Prednost je u tome što je dovoljno da cimnete vašeg prijatelja kada vam je potreban i on će se pojaviti u vili, a u suprotnom biste morali da samo zbog njega priređujete party što, jel`te košta. Ukoliko se bacite na poslovne razgovore sa sagovornikom možete da sklopite posao, i za par minuta ćete saznati da li je „dil“ bio uspešan ili ne(tj. da li ste zaradili ili izgubili novac). I konačno, ako flertujete sa lepoticama neka od njih možda postane i vaša devojka. Prednost imanja devojke je...ovaj, pa svi znamo šta su prednosti imanja devojke...mana je što morate da joj dajete džeparac, ali to su neki sitni novci.



E sad, skoro NIKADA se neće desiti da sa nekom osobom ne možete da izgradite neki od odnosa do maksimuma(možda neke od veoma poznatih lepotica neće tek tako pasti na vaše seljačke fore). Ako vaš sagovornik počne da negoduje, zaigrajte na calm down kartu i nakon toga nastavljate ćaskanje kao da se ništa nije ni dogodilo. Kako se 90 % misija sastoji upravo u vođenju razgovora, možete pretpostaviti koliko će to biti „teško“.
Dalje, šta je još zanimljivo? Ah da, cice odnosno njihovo fotografisanje. Kada neka od njih pristane na sesiju fotkanja možete odabrati lokaciju u vili, šta će model obući ili možda skinuti i onda sledi škljocanje. Pred vama će se pojaviti 3D modeli devojaka sa prenaglašenim grudima u izazovnim pozama, malo zuma, rotiranje pogleda, škljoc-škljoc i to je to! Devojke dolaze u 5-6 „varijeteta“, još dodajte tamniju ili svetliju kožu, crnke, plavuše, riđokose, brinete i možda ljubičaste i sve ste ih videli...Posle desete sve liče k`o jaje jajetu...
U igri se pojavljuje i dosta poznatih ličnosti: Dita Von Teese, Carmen Ellectra, Melissa Joan Hart, Jose Canseco(baseball allstar), Tony Hawk, Tom Arnold, Felix Da Housecat, Ron „The Hedgehog“ Jeremy i drugi.Jednu stvar bih zaista morao da pohvalim, a to je soundtrack. Broj licenciranih pesama je zaista veliki, a ima muzike za svačiji ukus: rok, hip hop, tehno, industrial, džez, fusion.
Za svaki uspešno odrađeni zadatak dobijate određene poene(kao i za kvalitetno odrađene sadržaje u časopisu). Te poene trošite posetom opciji Extras. Pomoću njih možete otključati neke Playboy naslovnice, duplerice, Hefove slike(ono kao Hef u vojsci, Hef pije sokić i slične gluposti) ili neke od zanimljivih intervjua sa poznatim ličnostima(pročitah onaj sa Bilom Gejtsom). Boooring!
Kako je igra ustvari derivat Simsa tu je i opremanje vile raznoraznim nameštajem, igricama, slikama, ukrasnim predmetima i još koječime. Ja sam ovaj aspekt igre potpuno ignorisao pa mi je vila onakva kakvu sam je zatekao na početku igre. Još jedan dokaz da je sve to obični šminkeraj i da nema ama baš nikakvog uticaja na tok igre.
Već sam pomenuo „brilijantno osmišljene“ misije? Dakle, misije se svode na angažovanje novih novinara, fotografa, modela, zatim na sakupljanje devojaka i održavanje harmonije među njima(da ne dođe do catfight-a), organizovanje derneka i sklapanje poznanstava i poslova sa uticajnim džet seterima, priprema themed izdanja časopisa. Ko kaže da igra nema edukativnu crtu – uči vas da se sve može uz malo veze: potpisati ugovor sa najboljim režiserom, sakupiti određenu sumu novca u „dobrotvorne“ svrhe, izvaditi ortaka iz zatvora, potkupiti političara...Misije ne nude ama baš nikakav challenge, sve ćete ih preći iz prve, za svaku će vam trebati max pola sata, a sve se svodi na rutinu: izbaci novi broj, priredi žurku, smuvaj onu, zbari onoga i tako u krug.
Sve u svemu bespovratno izgubljenih 2-3 dana koji su mogli biti potrošeni na igranje nečeg kvalitetnijeg i zanimljivijeg. Nemojte se pecati na zečiju glavu, igra nema apsolutno ništa da vam ponudi. Jesam li rekao da je igra samo za starije od 18 godina?
Za kraj da dodam da je izašla i ekpanzija(nije standalone) Private Party koju nisam želeo da probam tako da ne bih mogao ništa da vam kažem o njoj. Inače ja posedujem Gold Edition koji pored originalne igre i ekspanzije sadrži i neke dodatne video materijale.

No comments: