Friday, October 3, 2008

XP drajveri za Fujitsu Siemens Amilo Pi 2540


Click here for English version of this article...

Vidim da su se u poslednje vreme ljudi počeli nešto više da raspituju za ovaj model, i to pre svega u vezi instalacije XP-a na njemu. Kako FSC i drugi proizvođači laptopa imaju prljavi deal sa Micro$oftom pa nam uvaljuje preinstaliranu Vistu, a na svojim oficijelnim sajtovima ne daju ama baš nikakvu podršku za XP, tako i za ovaj model ne postoje oficijelni drajveri za XP.

Ja sam problem oko drajvera za XP rešavao skoro čitavih mesec dana, bio sam skoro spreman da odustanem, ali sam čačkanjem po Device Manageru na kraju uspeo da pokrenem XP u fullu.

Evo rešio sam da sa drugima podelim to rešenje. Jeste da o ovome postoje dve teme na forumima: jedna na Forumu „Sveta Kompjutera“, a druga na Amilo forumu, ali tamo je rešenje raštrkano u više poruka pa stoga može biti malo nepregledno.

Prvi problem sa kojim se možete sresti je sama instalacija XP-a. Kako se u laptopu nalazi 2.5“ SATA hard disk, instalacija ga neće prepoznati, tako da bukvalno nećete imati na šta da instalirate sistem. Najlakše rešenje je prebacivanje AHCI Settings na disable tj. da sistem hdd vidi kao ATA a ne SATA, ali pošto u više nego siromašnom BIOS-u na ovom modelu ta opcija ne postoji, moraćemo da pribegnemo integraciji SATA drajvera u XP instalaciju. To se postiže pomoću programa nLite. Na više mesta je objašnjeno kako se pravi tzv. unattended instalacija (ovde možete naći sve, veoma lepo objašnjeno), tako da se time ovde neću baviti. Prvo je potrebno skinuti SATA drajver, pa iz tog .exe fajla „iščupati“ fajlove koje ćemo „ubaciti“ u instalaciju. Idite na Start –> All Programs -> Accesories -> Command Prompt. U ovom prozoru idite na lokaciju na kojoj se nalazi SATA drajver koji ste skinuli, recimo C:/Drajveri/. U komandnu liniju zatim ukucajte iata78_enu.exe –a –a –pc:\ pa će se na C particiji pojaviti dva nova foldera: drivers i drivers64, jedan za 32-bitni, a drugi za 64-bitni XP. Vama će biti potrebni fajlovi koji se nalaze u folderu drivers.

Nakon uspešne instalacije XP-a potrebno je instalirati drajvere za sve komponente. Slede linkovi:

Intel® Mobile 965GM/PM Express Chipset

KB888111 - XP patch za HD zvuk

Realtek audio codec

Realtek RTL8101E – mrežna karta

Castlenet (Motorola) ML3054 – modem

Atheros AR5007EGwireless adapter

Prvo je potrebno instalirati drajvere za chipset, a zatim obavezno XP zakrpu za reprodukciju HD zvuka, pa tek drajvere za zvučnu, mrežnu, modem i wireless adapter. Ukoliko imate XP sa service packom 3 onda nema potrebe za instalacijom dotične zakrpe. U nekim slučajevima ovo sve glatko prođe, ali kod mene nije bilo tako. Naime i nakon instalacije ovih drajvera u Control Panel -> System -> Hardware -> Device Manager i dalje je bila gomila žutih upitnika, tj. neprepoznatih komponenti. Ukoliko vam se ovo dogodi desni klik na Unknown PCI Device (to bi trebalo da bude PCI HD Bus), pa odaberite Update Driver. U prozoru koji se pojavi odaberite PCI device i odradite instalaciju ponuđenih drajvera. Nakon toga će se umesto upitnika pojaviti zvučna, mrežna i modem, pa nastavite sa instalacijom odgovarajućih drajvera za njih.

Što se kamerice tiče (mislim da je u pitanju Bison WebCam) posao odrađuju Vista drajveri koje ćete skinuti sa oficijelne FSC stranice.

Za kraj sam ostavio instalaciju drajvera za grafičku karticu ATI HD2400. Prvo je potrebno skinuti najnovije desktop drajvere sa oficijenog AMD/ATI sajta. Naglašavam – skinite obične Catalyst drajvere, a ne Mobility izdanje. Da bi mogli da se instaliraju na laptop i prepoznaju vašu grafičku prethodno se moraju „modovati“ koristeći program Mobility Modder. Pre pokretanja ovog programa potrebno je još skinuti i instalirati Microsoft NET 2.0 i MSXML 4.0. Sada pokrenite instalaciju Catalyst drajvera koje ste skinuli, ali prekinite je nakon što se izvrši ekstrakcija drajvera u folder C:/ATI/SUPPORT. Sada pokrenite Mobility Modder i u novoformiranom folderu pronađite 8-1_xp32_dd_57717 (naziv može varirati u zavisnosti od verzije drajvera) i jednostavno kliknite na modify. Sačekajte da program izvrši modifikaciju, zatim ponovo pokrenite instalaciju drajvera za grafičku – i to bi bilo to. Druga solucija je da koristite neoficijelne Omega drajvere za ATI kartice i tom prilikom nije potrebna nikakva modifikacija istih.

Međutim, naišao sam na jedan problem usled korišćenja ovako „modovanih“ drajvera. U nepravilnim intervalima prilikom pokretanja igara (i to isključivo novijih naslova) doći će do pojave „plavog ekrana smrti“ (BSoD) i do restarta računara. Nekada će se to dešavati jednom u dve nedelje, a nekada i dan za danom.

Vaš Fujitsu Siemens Amilo Pi 2540 je spreman za upotrebu pod XP-om.

BTW tek danas sam primetio kako su me lepo izripovali na Bench forumu. Lik je pejstovao moje poruke sa SK Foruma i Borkarove linkove sa Amilo.com foruma i sebi sastavio jednu lepu frankenštajn porukicu :)

No comments: