Saturday, December 20, 2008

Emulacija: Amiga CD32

Commodore je već uveliko grcao u dugovima kada je pokušao da zaigra na svoju poslednju kartu – pokušaj tranzicije Amiga brenda sa kućnih računara u konzolne vode. Rezultat je bio više nego zadovoljavajuć Amiga CD32 konzola je, kada se pojavila krajem 1993. godine, bila prva 32-bitna konzola, a uz to je koristila kompakt diskove kao medije. U suštini ispod ove crne fancy maske nalazila se dobra stara Motorola 68020 uz AGA chipset, 1 MB ROM-a (u kome je bio smešten AmigaOS 3.1) + 2 GB chip RAM-a, upotpunjeno već pomenutim dvobrzinskim CD drajvom. Konzola je odlično radila ono za šta je bila namenjena, tj. igranje igara, mada ste uz par eksternih dodataka mogli da je pretvorite u potpuno funkcionalnu Amigu 1200. Iako je naišla na veoma veliki odziv u Evropi (koja je tada još uvek bila malo podozriva prema konzolnim velikanima sa Istoka), to nije pomoglo da se Commodore izvuče iz „čabra“, te je njena proizvodnja obustavljena nakon nepunih godinu dana.


Ta činjenica ne bi smela da nas omete u uživanju u blagodetima ove konzole. Šta nam je sve potrebno za emulaciju ovog parčeta Amiga hardvera? Kao prvo, emulator za sve Amiga računare – WinUAE. Drugo potrebna su vam još i dva kickstart ROM fajla i to:
3.1 rev 40.60 i CD32 Extended-ROM rev 40.60. Potrebno je još samo skinuti ovaj konfiguracioni fajl u kome se nalaze unapred setovana sva podešavanja, na vama je samo da iz emulatora učitate ovaj fajl, označite putanje do mesta na kome ste pohranili gorepomenute ROM fajlove i potom startujete željenu igru.

Što se igara tiče ponuda je prilično široka. Neke igre (što je bio vrlo redak slučaj) su pravljene isključivo za CD32, mada su se mogle igrati i na AGA chipsetu ukoliko ste imali CD uređaj. Najpoznatiji primer takve igre je Microcosm (igra je inspirisana istoimenim filmom). Umesto da developeri krenu ovim putem i naprave nove igre ekskluzivno za ovu konzolu, oni su se odlučili za daleko lakši način – recikliranje starih naslova. Pokupili su svoje starije igre za A500 ili A1200, dodali im FMV intro, gomilu nove kvalitetnije muzike i onda ih prebacili na CD medij. Neki su čak bili toliko bezobrazni da su ponovo izdavali nepromenjene igre, jedina razlika bila je medij na kome igra dolazi. Možda i u ovome leži jedan od razloga propasti CD32 – nepostojanje kvalitetne baze naslova. Gde se ove igre mogu naći? Fenomenalni Team17 na svom sajtu nudi tri CD32 izdanja za download: Alien Breed Tower Assault, Super Stardust i Worms. U pitanju su .iso imidži, veličine ~ 100MB, tj. to su unapređene verzije kojima je dodata nova muzika.

Solidna kolekcija CD32 naslova se može naći na ovom sajtu, ali tu preovlađuju produkti bezobrazluka ondašnjih izdavača, oličeni u imidžima veličine do 10MB. Prednost ovih naslova bila bi da ne morate da balansirate sa menjanjem virtualnih disketa ili da se zezate sa instalacijom igre na virtualni hard disk. Sve lepo radi out of the box.

1 comment:

Anonymous said...

Jako dobar opis. Svaka čast. Pripremam nešto lepo u vezi Amige (very soon) pa ću te obavestiti ;)