Sunday, December 14, 2008

RTS za penzionere


Dokon pop i jariće krsti. Ova izreka bi mi pala na pamet svaki put kada bih pročitao da je tim stručnjaka sproveo istraživanja u vezi sa uticajem voćnog soka na inteligenciju predškolske dece, zavisnosti pokretljivosti spermatozoida od koeficijenta inteligencije muškarca ili nekim sličnim „važnim“ naučnim pitanjima.

Kao prvo, ovo RTS iz naslova se ne odnosi na naš voljeni javni servis, nego na strategije u realnom vremenu (real time strategy). Pre neki dan sam iz Timesa saznao da je tim stručnjaka sa Illinois univeziteta, predvođen profesorom psihologije Arthurom Kramerom, sproveo niz istraživanja na populaciji starosti između 60 i 70 godina i iz toga izveo neke vrlo zanimljive zaključke. Naime, penzionere su terali da igraju strategije i nakon intenzivnih igračkih sesija dokazali su da je igranje rezultovalo povećanjem njihovih kognitivnih sposobnosti. Među upotrebljenim igrama posebno se istakao Rise of Nations. Grupa koja je igrala strategije pokazala je napredak na poljima multitaskinga (lakše obavljanje više aktivnosti u isto vreme, brže prebacivanje sa aktivnosti na aktivnost) i rezonovanja u odnosu na kontrolnu grupu koja je živela normalnim penzionerskim životom. Nažalost nije primećeno nikakvo poboljšanje dugoročnog pamćenja, što su dokazali testovi pamćenja niza reči ili brojeva.

Dakle, izbijte vašim babama i dedama šah, ukrštene reči, kukičanje ili daljinski iz ruku i tutnite im real deal – tastaturu, miš i neku istorijsku strategiju (Age of Empires, Empire Earth ili pomenuti Rise of Nations su vrlo dobar izbor).

1 comment:

Anonymous said...

Aha.......samo sto to vazi za engesko govorno podrucje. Bas me zanima koliko nasih penzionera govori engleski... poslednji strani jezik koji su koristili bio je "njemacki" kada su terali Shvabe preko Dunava. XD
Ali da igre privremeno poboljsavaju kognitivne sposobnosti, to stoji.
Najbolje resenje je online sah na engleskom...em je sah, em je strategija...i jos na engleskom...