Friday, November 7, 2008

Čemu ovo služi, a uz to i ne radi?

Verovatno pitanje koje sebi postavljaju neke starije igre prilikom pokretanja na dvojezgarnim procesorima :)

Nije zanemarljiv broj nešto starijih igara (prvenstveno mislim na igre koje su pisane za XP, zanemarujući one za DOS, Win95 ili Win98) koje odbijaju da normalne rade na procesorima sa više jezgara. Nekada neće hteti uopšte da se pokrenu, nekada će izvođenje biti jako usporeno, a nekada opet suviše ubrzano. Nema pravila, ali rezultat je isti – onemogućava nam da uživamo u omiljenim igrama.

Rešenje za ove probleme je jednostavno – isključivanje jednog jezgra. To se može uraditi ručno (nakon što pokrenete igru, sa Ctrl+Alt+Del pozovete Task Manager i u tabu Processes pronađete proces, tj. pokrenuti izvršni fajl od dotične igre, te desnim klikom na njega odaberete opciju Set Affinity i odčekirate CPU 1). Složićete se da je ovo prilično zamorno raditi svaki put kada pokrećete igru. pronađete proces, tj. pokrenuti izvršni fajl od dotične igre, te desnim klikom na njega odaberete opciju

Tu nam u pomoć priskaču programčići koji će uraditi ovo umesto nas. Jedan od njih je i Launch`n`Set , jednostavan freeware program (svega 19 kB) iz koga ćete pokretati sve problematične igre. Dovoljno je jednom iz programa pronaći .exe fajl igre, isključiti jedno jezgro i sve će ostati upamćeno za naredna pokretanja. Zgodno :)

Kao što rekoh program je freeware, poslednja verzija je 1.3, a postoji samo u izvedbi za Windows XP.

No comments: