Wednesday, November 12, 2008

Stardock opet mimo sveta...


Opet zanimljive vesti iz Stardock-a, našeg omiljenog indie izdavača. Gospodin Wardell je obelodanio plan kompanije da svoje hedlajnere izdaju mimo frenetične predbožićne sezone. Njihove top igre će izlaziti početkom godine, preciznije u februaru. Sve je počelo još ovog februara, svemirskom sagom Sins of a Solar Empire, a za 3 meseca nas očekuje i nova igra – donedavno siroče Demigod, koje se eto konačno skućilo kod Stardocka. Planira se da se obaj trend sigurno nastavi narednih 5-6 godina, a iz kompanije već sa smeškom najavljuju da su osigurali igru i za februar 2010. godine. Da li će to biti neka in-house igra (možda treći nastavak GalCiv-a) ili neko od ostvarenja dev timova sa kojima su sarađivali u prošlosti (Ironclad ili Gas Powered Games), još uvek nije poznato.

U svakom slučaju vrlo zanimljiva strategija kojom se lukavo zaobilazi sezona kada izlaze najveći hitovi, pa je sigurno da će u vreme tradicionalnog posta na gaming sceni njihove igre pokupiti svu pozornost igrača i review-era.

Od ostalih zanimljivosti izdvojio bih činjenice da je u prvoj sedmici od izlaska Fallout 3 prodat u 4.7 miliona primeraka (za sve tri platforme), dok je recimo Far Cry 2, za nešto više od dve nedelje, otišao u samo oko milion primeraka. Očigledno je hype i keš uložen u marketing učinio svoje, pa je evidentna i razlika u prodaji igara koje su po kvalitetu otprilike tu negde.

Novine i kod nemačkog cdv Software-a, izdavača dugoočekivanog nastavka bagovitog HnS-a Sacred, a konkretno se tiču novog shvatanja pojma demoa. Za razliku od klasičnih demoa za igre u kojima je igraču omogućeno da iskusi tek delić onoga što igra nudi, Nemci su se odlučili da preko digital downloada ponude full verziju igre koju možete igrati 24 časa, nakon čega imate opciju da se iskeširate i kupite igru preko neta ili da je izbrišete sa harda. Pravi pravcati „try before you buy“, rečenica na koju se vade mnogi pirati :)

1 comment:

Ketchua said...

btw, igra koju je miljeni Stardock najavio za 2010. je Elemental: War of Magic, TBS(jupi!), ovaj put smesten u fantsy setting (malo za promenu)...:)