Wednesday, September 17, 2008

Become a C:DOSian


C:DOS Abandonware...Na prvi pogled reklo bi se da je samo jedan u nizu abandonware sajtova. Na ovaj sajt naleteo sam još pre godinu-dve kada je bio u povoju, sa malo igara za download, bez screenshotova i opisa od strane korisnika. Danas je situacija u mnogome drugačija. Na količini igara bi im pozavideo i Home of the UnderDogs (koga baš i ne preferiram jer se nešto ne slaže sa Kerio firewall-om koga koristim), a i user review-ova svakim danom ima sve više. Što je najbitnije sajt hostuje i neke igre koje baš i nisu abandonware, tj. naslove koji se i dalje nalaze u prodaji ili imaju ESA Protected status (ovde pre svega mislim na LucasArts-ove avanture, ali i još zanimljivih igara koje se ne mogu naći na Abandoniji, koja je u potpunosti legit sajt). Da napomenem da se ovde mogu naći samo DOS igre (ništa Amiga, ništa C64), što se i logično nameće iz imena sajta.
Za skidanje igara nije potrebna registracija, ali registrovanjem dobijate mogućnost učestvovanja na njihovom forumu. Sam po sebi forum i nije preterano kvalitetan (čitaj gomila spama), ali mogu se naći korisne informacije oko pokretanja starih igara (u okruženju Prozora, ili koristeći DOSBox). Jedinu zamerku bih uputio činjenici da se nigde ne može videti koliko je igra „teška“, pa će te to saznati tek nakon započetog downloada. Što se tiče novijih igara sa početka CD ere, ne očekujte ništa u full verziji, sve su to ripovi iz kojih su povađene video sekvence, multiplayer podrška, a često i muzika i zvuk.

Za kraj i jedna „tužna“ vest: X-COM serijal (u koji spadaju UFO Defence, Terror From the Deep, Apocalypse, Interceptor i Enforcer) više nije u kategoriji abandonwarea jer se od pre nekoliko dana može skinuti sa Steama po ceni od 5$ po igri, ili 15$ za komplet od pet igara. `Ajde za ove novije i razumem, ali čemu ovde trpati igre izašle pre 14-15 godina??? Razlog više da posetimo C:DOS Abandonware!

No comments: