Tuesday, September 30, 2008

Advanced User

Neko vreme sam bio potpuno ravnodušan na ovu pojavu, eventualno bih zakolutao očima kada to primetim, ali u poslednje vreme mi sve više ide na živce. Nekada se pod opcijom Advanced User prilikom instalacije igara krio podmeni u kome je korisniku bila ostavljena mogućnost izbora da li će neke dodatne sadržaje prekopirati na hard disk ili ih ostaviti na CD/DVD mediju. Danas, kada se prostor na HD-u meri u stotinama gigabajta, takvo nešto je izgubilo smisao. Ali mali checkbox za „napredne korisnike“ je opstao. Po mišljenju većine izdavača igara definicija „naprednog korisnika“ glasi: onaj koji ima više od jedne particije na hard disku. Jer se za takve korisnike ostavlja mogućnost da sami izaberu putanju do mesta na kome će se igra instalirati, dok je za one „obične“ rezervisno C:/Program Files/. Razumem ja da prosečan američki konzument igara nema vremena za čitanje svih tih „hakerskih“ izraza prilikom instalacije i da je najlakše 4-5 puta kliknuti na Next da bi se što pre na ekranu zavrteo najnoviji FPS. Ja samo ne razumem potrebu da se apsolutno svi na silu guraju u taj prosek, zašto izdavači i developeri u krajnjim korisnicima vide personifikaciju Homera Simpsona. Sveopšti trend pojednostavljivanja igara nije zaobišao ni instalacionu rutinu.

Press any key to continue...
There`s no any any key!

DOH!


2 comments:

Anonymous said...

Nije stvar u tome sto prosecni americki konzument nema vremena za citanje, vec sto danas prosecni americki konzument ima IQ = broj prstiju na rukama i nogama + 1
:D

DeCoy said...

Pa jeste, malo oslobodiš one jadnike sa Tech Supporta od stupidnih pitanja prilikom instalacije. I slažem se sa tim kad je recimo NFS neki u pitanju. Ali kada sam to pre neki dan primetio i kod Civ četvorke - bilo je previše. Ako je nekome određivanje putanje do mesta instalacije "viša matematika", onda nema šta da traži u Civu, osim ako mu ne svidi da pomera čovečuljke po mapi :)