Sunday, September 7, 2008

Deset godina je prošlo...

...a ja njih i dalje volim!












Nekad i sad...

Refren iz jednog od prepeva našeg stanovitog estradnog umetnika Tonija Montana, savršeno oslikava moja osećanja prema njima, prema Settlersima. Odličan potez Ubisoft-a i Blue Byte-a da deset godina nakon izlaska drugog dela Naseljenika, urade rimejk originalne igre u novom lepšem grafičkom okruženju. Pravo osveženje za odavno posrnuli Settlers serijal dobili smo 2006. u igri The Settlers 2: 10th Anniversary!

U potpunosti je zadržana mehanika originalne igre, iste frakcije su ponovo tu (Rimljani, Japančići i neki crnčići), iste građevine, isti resursi, samo je novo 3D okruženje po kome se mališani šetkaju i na svojim plećima iznose celokupnu ekonomiju naseobine. Mikromenadžment je zahtevan i cela mašinerija treba skladno da funkcioniše počevši od ratara u polju, onih paćenika što vuku vodu iz bunara, preko rudara, pekara, kovača, da bi se na kraju došlo do zlatnika za isplatu vojničkih zarada. A opet ti vojnici su zaduženi za čuvanje i ekspanziju teritorije. Zaista odličan spoj upravljačke simulacije i real time strategije.

Međutim, kako je u pitanju pljunuta kopija, novo izdanje prati isti „problem“ kao i prethodno – dosadna kampanja. Umesto da u svakoj od 10 misija single player kampanje postoji poseban cilj, u svim misijama cilj je isti – svoju teritoriju proširiti do izvesnog portala na mapi. Znači deset puta ista rabota, sa razlikom u agresivnosti protivničkog plemena. Ovo ume jaaako da smori već posle 2-3 misije, i mislim da je propuštena prilika da se malo poradi na ovome. Jeste da tako igra ne bi bila stoprocentna replika originala, ali bi tako igra i bila zanimljivija, a i zadržala bi stari šmek, što je Nemcima bio i glavni cilj u ovom projektu.

Nažalost, Blue Byte nije izvukao nikakve pouke iz ovog podsećanja na prošlost, tako da je sledeći nastavak Settlers franšize ispao jadan, ali na to sam se već odavno navikao. Šmrc... Pozdrav mališanima i možda se opet budemo družili prilikom dvadesete obljetnice.

1 comment:

Anonymous said...

Jesi li igrao prvi deo na Amigi?

http://opisi.wordpress.com/2009/03/01/the-settlers-amiga/